Koortsblaasjes

Zijn koortsblaasjes besmettelijk?

4 minuten om te lezen
Zijn koortsblaasjes besmettelijk? Zijn koortsblaasjes besmettelijk? Zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Koortsblaasjes zijn kleine blaasjes die meestal op of rond de lippen en de mond verschijnen.

In de meeste gevallen barsten de koortsblaasjes waardoor een korst ontstaat die er uiteindelijk af valt.

Koortsblaren zijn het meest besmettelijk als ze barsten. Ze zijn eigenlijk besmettelijk van zodra je symptomen rond je mond voelt, zoals tintelingen of jeuk, tot de volledige genezing van het koortsblaasje.

Fases Koortsblaasje

Een koortsblaasje doorloopt vijf stadia (besmettingsniveau):

  • Fase 1 (+, zwak) – Dag 1-2: eerste symptomen zoals tintelingen, pijn en jeuk
  • Fase 2 (++, matig) – Dag 2-4: mt vloeistof gevulde blaasjes beginnen zich te vormen.
  • Fase 3 (+++, ernstig) – Dag 4-5: koortsblaasjes barsten, slijm en vormen pijnlijke wonden
  • Fase 4 (++, matig) – Dag 5-8: Wonden drogen uit en vormen een korst
  • Fase 5 (+, laag) – Dag 8-10: Herstel met genezing van de huid na het vallen van de korst

Koortsblaren zijn in alle stadia besmettelijk, waarbij fase 3 het meest besmettelijk is door de gebarste koortsblaasjes die besmette vloeistoffen afgeven.

Zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Koortsblaren zijn besmettelijk vanaf de eerste symptomen tot ze verdwijnen.

Vanaf dag 1 of 2 worden koortsblaren gevuld met het virus dat zich verspreidt via speeksel, huidcontact of door het aanraken van een voorwerp dat wordt gehanteerd door een persoon die met het virus is besmet.

Je kunt het virus doorgeven, zelfs als je nog geen duidelijke symptomen van een koortsblaar hebt. Dit is echter veel minder waarschijnlijk dan wanneer het contact plaatsvindt in de aanwezigheid van een koortsblaar. Het vocht in de blaren bevat het virus, waardoor koortsblaren besmettelijker zijn als de blaren doorsijpelen.

De eerste episode van een koortsblaar komt meestal twee tot twintig dagen na het contact met een besmette persoon.

Hoe lang zijn koortsblaren besmettelijk?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door herpesvirussen. Deze zijn besmettelijk totdat ze volledig verdwijnen. Dit duurt ongeveer twee weken.

Koortsblaren zijn het meest besmettelijk als er vocht uit de koortsblaasjes komt. Wanneer de koortsblaasjes opgedroogd zijn, neemt het risico op besmetting aanzienlijk af.

Dit betekent niet dat de koortsblaasjes niet langer besmettelijk zijn. De korst kan door eten of lachen worden gebroken waardoor er vloeistof kan uitlekken.

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een type virus dat herpes wordt genoemd.

Kan ik koortsblaren doorgeven aan andere mensen?

Herpes kan gemakkelijker worden overgedragen wanneer u een uitbraak heeft en er actieve letsels of blaren op de huid aanwezig zijn.

Het herpesvirus kan zich echter nog steeds verspreiden, zelfs als er geen tekenen of symptomen zijn.

Waarschuwing voor baby's en mensen met een zwak immuunsysteem

Volwassenen die een koortsblaar hebben, moeten voorzichtig zijn met het kussen van baby’s of het aanraken van de koortsblaar om twee redenen.

  1. Koortsblaren zijn over het algemeen vrij onschadelijk, maar ze kunnen ernstig worden bij mensen waarvan het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Het immuunsysteem beschermt meestal het lichaam tegen infecties. Een persoon met een zwak immuunsysteem krijgt waarschijnlijk meer ernstige infecties dan de meeste andere mensen. In deze context kan het koortsblaarvirus gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan 6 maanden.
  2. Als de baby eenmaal besmet wordt, zal hij voor de rest van zijn leven gevoelig zijn voor een koortsblaren.

Dezelfde voorzorgsmaatregel moet worden genomen voor mensen die lijden aan HIV (humaan immunodeficiëntievirus) en voor mensen die lijden aan kanker en die worden behandeld met chemotherapie.

Het is daarom belangrijk om bijzonder waakzaam te blijven ten aanzien van deze mensen en de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze met HSV worden besmet.

Hoe kan je minder besmettelijk zijn?

Beperk het contact met de letsels tot een minimum. Was altijd je handen na contact met een koortsblaar om te voorkomen dat het virus zich van de ene plaats naar de andere verspreidt, zoals de ogen, neus of vingernagels.

Wanneer je symptomen van koortsblaren heb, vermijd je best het volgende:

  • elkaar kussen
  • het delen van lippenstift, keukengerei, een bril of iets anders dat in contact kan zijn gekomen met je koortsblaren
  • sporten waarbij sprake is van lichamelijk contact

Totdat de koortsblaasjes en korsten van de koortsblaasjes volledig zijn verdwenen, moet je jezelf en anderen beschermen tegen besmetting.

Lucht- en waterdichte medische pleisters, zoals COMPEED® Patch tegen Koortsblaasjes met Applicator kan de verspreiding van het virus naar een ander deel van je lichaam helpen voorkomen en beschermen ook je naasten.