Advies Advies Advies
Koortsblaasjes

Advies

Koortsblaasjes

Een koortsblaasje is een uitwendige uiting van een herpesbesmetting. Leer hier hoe je het genezingsproces kunt versnellen, koortsblaar factoren kunt identificeren, besmetting van anderen kunt voorkomen en de symptomen kunt verminderen. Compeed® kan een antwoord bieden op al je vragen over koortsblaasjes.

Koortsblaasjes

Wat veroorzaakt koortsblaasjes?

Lees artikel
Koortsblaasjes

Zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Lees artikel
Koortsblaasjes

Repetitieve koortsblaasjes: hoe kan ik terugkerende koortsblaasjes beperken?

Lees artikel
Koortsblaasjes

Hoe verwijder je een koortsblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan?

Lees artikel
Koortsblaasjes

Hoe behandel je een koortblaasje (Herpes Labialis)?

Lees artikel

Koortsblaasje - Veelgestelde vragen - Frequently asked questions

Wat is herpes en wat is een koortsblaasje?

Herpes is een virus. En zoals de meeste andere virussen, kan herpes overgedragen worden van mens tot mens.

Het herpes virus onderscheidt zich van sommige andere virussen omdat een herpesbesmetting voor altijd is. Bij andere veel voorkomende virussen, zoals verkoudheids- of griepvirussen, worden ze uiteindelijk volledig vernietigd door het immuunsysteem van het lichaam. Dit is niet het geval met herpes.

Het herpesvirus bevindt zich op een plaats in het lichaam die het lymfeklier genoemd wordt, een zenuwknooppunt in de hersenen waar het ontoegankelijk is voor de verdediging van het lichaam. Van tijd tot tijd reproduceert het herpesvirus zich en reist het langs een bepaald pad naar het oppervlak van het lichaam. Dit wordt een lipblaasjeuitbraak genoemd.

Hoeveel herpes-virussen zijn er?

Het woord “herpes” komt van het Griekse woord “herpein” wat “kruipen” betekent. Herpes simplex-virussen zijn dubbelstrengige DNA-virussen die alleen mensen besmetten. Er zijn veel soorten herpes simplex-virussen, maar er zijn er twee die het meest voorkomen:

 • Herpes simplex virus type 1 (HSV-1)
 • Herpes simplex virus type 2 (HSV-2)

Een persoon kan besmet zijn met één of twee herpes-virussen. In het algemeen komen HSV-1 infecties vooral voor op of nabij de lippen van de mond en HSV-2 infecties komen voor in het genitale gebied.

Wat veroorzaakt koortsblaasjes?

Het virus van de lipblaasjes wordt meestal in de kindertijd opgelopen.
Bijna 80% van de volwassen bevolking is besmet met het virus, maar slechts 20% heeft te maken met uitbraken. Lipblaasjes kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

 • Stress
 • Een zwak immuunsysteem
 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Verkoudheid of griep
 • Extreme weersomstandigheden (koud/heet)
 • Blootstelling aan de zon
 • Menstruatie
 • Hormonen

Hoe behandel je koortsblaasjes?

De huidige uitbraken van koortsblaasjes kunnen worden behandeld met crèmes en hydrocolloïde patches. COMPEED® Patch tegen koortsblaasjes met Applicator verbergt, beschermt en verlicht de pijn en en geneest de koortsblaasjes even snel als 5% acyclovir crème*.

* Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Gerandomiseerde klinische studie waarbij COMPEED® koortsblaarpleister wordt vergeleken met 5% acyclovircrème in de behandeling van herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 ; 22 (10) : 1184-1193

Hoe vaak komen koortsblaasjes voor?

Herpes labialis is een veel voorkomende aandoening: onderzoek toont aan dat bijna 90% van de mensen ouder dan 30 jaar op een bepaald moment in hun leven zijn blootgesteld aan HSV-1, waarvan meer dan 20% af en toe een uitbraak van herpes labialis hebben.

Chronische uitbraken van koortsblaasjes kunnen een pijnlijke en verergerende ziekte zijn.

Zijn koortsblaren besmettelijk?

Ja, koortsblaasjes zijn besmettelijk.

Tijdens een uitbraak is HSV-1 aanwezig en kan het gemakkelijk van persoon tot persoon worden doorgegeven door middel van zoenen of het delen van een drankje.

De COMPEED® Patch tegen Koortsblaasjes met Applicator sluit de koortsblaar af en voorkomt dat het virus zich verspreidt, terwijl de koortsblaar geneest en het getroffen gebied beschermt. De besmetting wordt dus aanzienlijk verminderd.

Hoe kom je aan een koortsblaasje?

Koortsblaren worden meestal veroorzaakt door het virus Herpes Simplex type 1. Meestal kom je hiermee in contact tijdens je vroege kinderjaren.

Helaas kan het immuunsysteem van ons lichaam het virus niet volledig vernietigen, waardoor het in ons lichaam blijft. Het bevindt zich meestal in een lymfeklier.

Hoewel er geen eenduidige redenen zijn voor het ontstaan van koortsblaasjes, wordt algemeen aangenomen dat een uitbraak kan worden veroorzaakt door een aantal externe factoren zoals: blootstelling aan de zon, stress, verkoudheid, koorts, kou of griep, vermoeidheid of hormonen. Koortsblaren worden verspreid door direct en intiem lichamelijk contact met een besmette persoon.

Wanneer zijn koortsblaren het meest besmettelijk?

Koortsblaren zijn het meest besmettelijk tijdens een uitbraak. Ze worden verspreid door direct intiem contact, meestal door te zoenen.

Hoe kunnen koortsblaren worden voorkomen?

Hoewel het onmogelijk is om uitbraken van koortsblaren te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen de verspreiding van koortsblaren en de frequentie van uitbraken verminderen:

 • Was altijd je handen voor en na het aanraken van een koortsblaas.
 • Vermijd zoenen, het delen van dranken en lipproducten totdat de koortsblaar is genezen.
 • Als je weet wat je koortsblaar veroorzaakt, probeer dan je blootstelling aan deze factor te minimaliseren. Als je koortsblaren veroorzaakt worden door extreme weersomstandigheden dan kun je bijvoorbeeld een lippenbalsems met een UV bescherming gebruiken.

Het is niet mogelijk om besmetting met het virus te voorkomen eenmaal deze in je lichaam actief aanwezig is of om toekomstige uitbraken volledig te vermijden.