Koortsblaasjes

Hoe behandel je een koortblaasje (Herpes Labialis)?

4 minuten om te lezen
Hoe behandel je een koortblaasje (Herpes Labialis)? Hoe behandel je een koortblaasje (Herpes Labialis)? Hoe behandel je een koortblaasje (Herpes Labialis)?

Koortsblaren zijn het resultaat van een ontstekingsreactie na infectie of reactivering van het herpes simplex 1-virus.

Koortsblaren kunnen niet permanent worden voorkomen, maar ze behandelen voordat ze zich ontwikkelen tot een grotere pijnlijke plek is een goede manier om frustratie, ongemak en gevoelens van isolement te beperken.

Herkennen van de waarschuwingssignalen

Het beste moment om met de behandeling van een koortsblaasje te starten, is wanneer je de eerste symptomen ervaart.

Het meest voorkomende waarschuwingsteken is jeuk rond je lippen. Dit symptoom kan enkele dagen voor het koortsblaasje verschijnen. Je kunt ook een brandend of tintelend gevoel krijgen dat meestal een dag of twee voor het verschijnen van de koortsblaar begint.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder je de koortsblaar behandelt, hoe hoe beter het genezingsproces. Je kunt voorkomen dat de koortsblaar verschijnt of het genezingsproces versnellen wanneer de blaasjes al gevormd zijn.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder je de koortsblaar behandelt, hoe beter het genezingsproces.

Voorkomen dat dit gebeurt

Als je regelmatig last hebt van koortsblaasjes dan heb je misschien al medicatie bij de hand. Je vindt een aantal van hen in de lijst hieronder.

COMPEED® Patch tegen Koortsblaasjes met Applicator maakt herpes niet alleen minder zichtbaar, maar fungeert ook als een schild tegen virussen, waardoor het risico op infectie afneemt.

Antivirale middelen worden meestal gebruikt om de vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan. Antivirale middelen voor koortsblaren zijn er in twee verschillende vormen: crème die direct op het gebied wordt aangebracht en pillen die oraal worden ingenomen.

Er zijn aanwijzingen dat etherische oliën kunnen helpen bij de behandeling van koortsblaren. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat tea tree olie het herpes simplex virus bestrijdt en dat pepermuntolie en citroenmelisseolie de activiteit ervan afremmen[1].

Je moet een specialist raadplegen voor advies want etherische oliën kunnen bij verkeerd gebruik allergische reacties veroorzaken.

Leer factoren die een koortsblaasje veroorzaken kennen

Aanbevolen voor jou
Koortsblaasjes

Wat veroorzaakt koortsblaasjes?

Je kan proberen de ontwikkeling van koortsblaasjes te voorkomen door te leren wat ze veroorzaakt.

Veel voorkomende factoren die koortsblaasjes veroorzaken zijn stress, ziekte, gebrek aan slaap, vermoeidheid en blootstelling aan zonlicht of extreem weer.

Sporten, ontspanningstechnieken of meditatie kunnen een goede optie zijn als je je stressniveau wilt verlagen.
Bovendien helpt een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en zonder overmatige tabaksconsumptie de immuunafweer te versterken zodat het slapende virus onder controle blijft.

Als je meerdere uitbraken per jaar hebt, kan het een goed idee zijn om een dagboek bij te houden en zaken als voeding, activiteiten, ziekten en andere levensgebeurtenissen te noteren. Dit zal je helpen bij het identificeren van factoren die een terugkerende infectie veroorzaken.

Weten welke factoren een koortsblaasje veroorzaken, biedt een bijkomend voordeel dat je nog proactiever kunt zijn in het nemen van maatregelen of medicijnen.

Een dieet volgen om je immuunsysteem te versterken?

Aangezien het virus en andere infectieuze agentia over het algemeen worden gecontroleerd door het immuunsysteem, is het essentieel om haar vermogen infecties te bestrijden, te versterken.

Het eten van een dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan je immuunsysteem een boost geven.

Arginine en lysine zijn twee aminozuren die een centrale rol spelen als bouwstenen voor eiwitten. Ze zouden de expressie van het herpes simplexvirus beïnvloeden: argininerijke eiwitten zijn nodig voor de vermenigvuldiging van het virus, terwijl  lysine de synthese ervan kan remmen[2]. Door argininerijke voedingsmiddelen, zoals chocolade, pinda’s of amandelen te vermijden, kan de duur van een koortsachtige uitbraak worden verkort. Daarnaast kan je de voorkeur geven aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine, zoals eieren, vis zoals tonijn of parmezaan, om de duur van de genezing te optimaliseren.

Bronnen

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101