Anti-Imperfection* 7 minuten om te lezen

Alles wat je moet weten over witte puntjes of mee-eters: oorzaak, preventie en gezichtsverzorging

Alles wat je moet weten over witte puntjes of mee-eters: oorzaak, preventie en gezichtsverzorging Alles wat je moet weten over witte puntjes of mee-eters: oorzaak, preventie en gezichtsverzorging Alles wat je moet weten over witte puntjes of mee-eters: oorzaak, preventie en gezichtsverzorging

Witte puntjes komen vaak voor op je gezicht, onder andere op je kin, neus en voorhoofd, maar ze kunnen ook op vele andere plaatsen verschijnen.

Er bestaan veel misvattingen over witte puntjes of mee-eters, wat ze exact zijn en hoe je er het beste kan mee omgaan. Zo bevatten witte puntjes bijvoorbeeld geen etter of pus. Dat komt omdat de hoofdoorzaak te maken heeft met de ophoping van talg en dode huidcellen, niet met een infectie, zoals bij puistjes.

Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over witte puntjes.

Wat zijn witte puntjes?

Witte puntjes of mee-eters zijn kleine, witte bultjes op de huid. Ze worden soms verward met puistjes maar ze zijn in werkelijkheid een soort mee-eter, vergelijkbaar met zwarte puntjes1. Ze zijn niet pijnlijk, kunnen wat steviger aanvoelen dan puistjes en ze bevatten talg in plaats van etter of pus.
Een wit puntje of mee-eter ontstaat wanneer de talg van de huid samenkoekt met dode huidcellen en zo een porie (of haarfollikel) verstopt. Hierdoor gaat je porie uitpuilen en wordt het befaamde witte puntje gevormd2.

Hoe ziet een wit puntje of mee-eter eruit?

Mee-eters of witte puntjes zien eruit als bultjes met een wit of geel kopje. Soms worden ze verward met een bepaald type puistjes (pustels). Pustels zijn kleine, pijnlijke, rode bultjes met een wit puntje dat pus en etter bevat1. Witte puntjes daarentegen zijn mee-eters, net zoals zwarte puntjes. Ze zijn niet pijnlijk, kunnen wat steviger aanvoelen dan puistjes en ze bevatten talg in plaats van etter of pus1.

Wat zijn de kenmerken van een wit puntje of mee-eter?

Witte puntjes kunnen in sommige gevallen wat gevoelig zijn maar doorgaans merk je er weinig van, behalve dan dat ze zichtbaar zijn op je huid. Als ze bijzonder pijnlijk aanvoelen, is er waarschijnlijk eerder sprake van een puistje dan van een wit puntje of mee-eter.

Aanbevolen voor jou
Man looking in mirror Anti-Imperfection*

Alles wat je moet weten over zwarte puntjes of mee-eters: oorzaken, voorkomen & verzorging

Witte of zwarte puntjes?

Zwarte puntjes zijn net als witte puntjes een soort mee-eter. Een mee-eter ontstaat wanneer de talg in een haarfollikel (of porie) samenkoekt met vuil en dode huidcellen en zo de porie verstopt2.

Bij een zwart puntje zit het propje talg dat de porie blokkeert dicht bij het huidoppervlak waardoor de talg in contact staat met de lucht. Hierdoor oxideert de talg en ontstaat de kenmerkende bruinzwarte kleur. Hoe langer de talgprop blijft bestaan, hoe groter ze wordt, en hoe meer het zwarte puntje opvalt.

Bij een wit puntje zit de talgprop dieper en zorgt ze ervoor dat de porie een beetje gaat uitpuilen en een bultje vormt. Doordat de talgprop wat dieper zit komt ze niet in contact met de lucht, gaat de talg niet oxideren en blijft de mee-eter dus wit 2.

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/mee-eters/

Wat zijn de oorzaken van witte puntjes of mee-eters?

Mee-eters ontstaan door een teveel aan talg dat gaat ophopen in een haarfollikel (of porie) en die, in combinatie met dode huidcellen, de porie (of haarfollikel) gaat blokkeren.

Onderliggend zijn er verschillende factoren die een invloed hebben op de hoeveelheid talg die geproduceerd wordt.

Dit zijn de meest bekende factoren die de vorming van mee-eters stimuleren:

  • Stress
  • Voeding
  • Leeftijd
  • Hormonale wijzigingen

Elk van deze factoren draagt bij tot een vettige huid, wat betekent dat je sneller vatbaar bent voor verstopte poriën. Gelukkig kan je met een aangepaste huidverzorging je mee-eters tot een minimum beperken.

Hoe vaak komen witte puntjes of mee-eters voor?

Witte puntjes of mee-eters worden gezien als een milde huidaandoening, die de meeste mensen wel eens in hun leven zullen krijgen1. Hoewel we het vaak zien als een typisch kenmerk voor de puberteit, kun je witte puntjes of mee-eters op elke leeftijd krijgen en kan de ernst verschillen.

Hoe kun je witte puntjes of mee-eters verminderen?

Er zijn meerdere methoden en remedies om je te helpen met je mee-eters. Met een goede dagelijkse routine geraak je al een heel eind. Er zijn echter ook gespecialiseerde behandelingen beschikbaar die gebruikt worden als je heel veel mee-eters hebt die steeds overgaan in puistjes. Heb je alleen milde last van je mee-eters, dan zijn deze behandelingen té agressief. Raadpleeg in elk geval je arts bij het kiezen van een behandeling op maat.

Dagelijkse routines

  • Was de huid 2x per dag met een milde cleanser of een zachte zeep.
  • Was de huid ook niet meer dan 2x per dag aangezien dit de huid kan irriteren en de symptomen kan versterken.
  • Gebruik enkel lauwwarm water, want té warme of té koude temperaturen kunnen je huid irriteren.
  • Vermijd comedogene (op olie gebaseerde) huidverzorgings-, zon- of make-upproducten, omdat deze de poriën van je huid kunnen verstoppen. Kies daarom eerder voor producten op waterbasis.
  • Duw je puistjes, witte of zwarte puntjes niet uit. Dit kan leiden tot permanente schade met littekens als gevolg.
  • Verwijder zorgvuldig je make-up voor je gaat slapen.
  • Was regelmatig je haar en vermijd dat je haar voortdurend in je gezicht valt.

 

Gespecialiseerde behandelingen

  • Gebruik van een comedone extractor
  • Topische retinoïden
  • Azelaïnezuur
  • Chemische peelings

 

Hoelang blijven witte puntjes of mee-eters?

Mee-eters die zich niet te diep in de huid bevinden kunnen spontaan na 1-2 weken verdwijnen door het vernieuwingsproces van de huid. De bovenste laag van de huid vernieuwt zich continu en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. Met een vaste verzorgingsroutine en producten die afgestemd zijn op je huidtype kun je ervoor zorgen dat je huid optimaal in balans is en dat je het vernieuwingsproces van de huid ondersteunt. Tegelijk verklein je ook het risico op het ontstaan van mee-eters of witte puntjes, door vuil en dode huidcellen op een goede manier te verwijderen.

Goede gewoontes om witte puntjes te vermijden1,3

  • Vermijd het bereiden van vettig eten. Vet eten is op zich geen probleem, maar de olie en rook die vrijkomen bij het klaarmaken ervan, kunnen je poriën verstoppen3.
  • Probeer het eten van suiker- en koolhydraatrijk3 voedsel te beperken, omdat deze de hormonen kunnen beïnvloeden die de olieproductie in de huid stimuleren.
  • Drink niet te veel melk, want dit wordt in sommige onderzoeken in verband gebracht met puistjes3.
  • Gebruik geen ‘comedogene’ producten. ‘Comedonen’ is een andere naam voor ‘mee-eters’, en ‘comedogene producten’ zijn producten die stoffen bevatten die ervoor bekend zijn dat ze het ontstaan van witte en/of zwarte puntjes stimuleren.
  • Probeer te voorkomen dat je haar vaak in contact komt met je gezicht. Dit kan helpen om mee-eters te voorkomen.

Witte puntjes of mee-eters voorkomen

Hoewel het goed is om te weten hoe je van mee-eters de baas blijft, is het meestal beter om te vermijden dat ze al gevormd worden. Maar dit kan een uitdaging vormen als je bedenkt dat je genen, levensstijl, hormonen en dieet allemaal een rol spelen bij het ontstaan van mee-eters of witte puntjes. Toch zijn er kleine veranderingen die je kunt doorvoeren die een grote invloed kunnen hebben op het vermogen van je huid om mee-eters te voorkomen.

Blijf trouw aan je huidverzorgingsroutine1

Huidverzorging is meer dan alleen de producten die je aanbrengt maar in het geval van mee-eters is de keuze voor de juiste producten van groot belang. Het is essentieel om  alle comedogene producten (meestal producten op oliebasis) te schrappen uit je dagelijkse huidverzorgings- of make-uproutine.

Het gebruik van een dagelijkse reiniger is ook een goed begin omdat die vuil, overtollige olie, make-up en dode huidcellen kan verwijderen. Als je je gezicht wast, wees dan voorzichtig met het soort zeep dat je gebruikt en probeer het alleen met lauw water te wassen. Probeer niet te veel te wassen, want dat kan de problemen verergeren.

Pas je voeding aan3

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen beter of slechter zijn voor verschillende soorten puistjes en de hormonen die ze kunnen veroorzaken. Het gekke is dat het misschien niet de voedingsmiddelen zijn die je verwacht. Verrassend genoeg heeft vettig eten niet zo’n grote invloed, maar bepaalde suikers, melk en koolhydraten daarentegen wel.

Suikers en bepaalde koolhydraten kunnen bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel verhogen waardoor je lichaam meer insuline gaat produceren. Die insuline kan de hormonen beïnvloeden die de huid stimuleren om talg te produceren. Hoe hoger de olieproductie van de huid, hoe groter het risico op verstopte poriën, wat vervolgens kan leiden tot mee-eters.

Andere voedingsmiddelen kunnen dan weer het tegenovergestelde effect hebben en bevorderend werken tegen mee-eters of witte puntjes. Omega 3-vetzuren, bijvoorbeeld afkomstig uit zalm, en vezelrijke diëten kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden of ontstekingen te verminderen. Omega 3-vetzuren kunnen ook de productie van het eiwit IFG-1 verlagen, dat vaak in verband wordt gebracht met sommige soorten puistjes.

Ondanks het feit dat mee-eters voor velen een veelvoorkomend verschijnsel zijn, kunnen ze op verschillende manieren onder controle worden gehouden en zelfs worden geëlimineerd. Of het nu gaat om een basisreiniging van het gezicht, het vermijden van vette huidproducten of het focussen op je gezondheid en voeding, witte puntjes of mee-eters hoeven geen vast onderdeel van je dagelijks leven te zijn.

Bronnen

3

WebMD. Best and Worst Foods for Acne. 27 August 2023. Accessed 11 October 2023. Available: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/ss/slideshow-acne-best-worst-foods

4

Harvard Health Publishing. Adult acne: Understanding underlying Causes and Banishing Breakouts. 23 September 2019. Accessed 11 October 2023. Available: https://www.health.harvard.edu/blog/adult-acne-understanding-underlying-causes-and-banishing-breakouts-2019092117816

5

NHS. Acne Treatment. 3 January 2023. Accessed 11 October 2023. Available: https://www.nhs.uk/conditions/acne/treatment/

6

Lloyds Pharmacy Online Doctor. Does Diet Affect Acne? 17 January 2023. Accessed 11 October 2023. Available:  https://onlinedoctor.lloydspharmacy.com/uk/skincare-advice/does-diet-affect-acne#:~:text=Foods%20that%20have%20been%20linked,sebaceous%20glands
%2C%20resulting%20in%20acne