Likdoorns zijn:
- verhoogde, verharde bulten of plekken van ruwe huid
- die zich op de zolen of hiel kunnen bevinden
- die geel, wasachtig of schilferig kunnen zijn
- die gevoelig kunnen zijn voor aanraking of pijn kunnen veroorzaken bij het dragen van schoenen.
Ze zijn niet gevaarlijk maar kunnen ongemak of pijn veroorzaken door irritatie of ontsteking veroorzaakt door druk op de onderliggende huid.
Om je persoonlijke comfort te behouden of te herstellen is het belangrijk om je likdoorns te behandelen.
Hoe likdoorns behandelen?
Likdoorns verdwijnen meestal vanzelf als je de druk die ze veroorzaken vermijdt.
Als je een likdoorn hebt die irritatie of pijn veroorzaakt dan zijn er verschillende manieren om de druk te verlichten en de likdoorn te behandelen.
Bij behandeling duurt het meestal twee tot vier weken voordat de likdoorns verdwijnen. In ieder geval is het belangrijk om je voeten te verzorgen. Dit doe je door ze goed te wassen, te drogen en ze regelmatig te hydrateren.
Houd er rekening mee dat als je een ongevoelige huid hebt door een slechte bloedsomloop, diabetes of zenuwbeschadiging, je een arts moet raadplegen voordat je je likdoorns gaat behandelen.
- Schrapen
- Schrapen is meestal alleen nodig voor grote, pijnlijke likdoorns.
- Schrapen moet worden uitgevoerd door een arts of voetspecialist. Als je zelf je likdoorn wilt verwijderen, kun je hem best vijlen.
- Vijlen
- Als je een likdoorn hebt die irritatie veroorzaakt, kan het zachtjes vijlen met een puimsteen helpen om de druk te verlichten.
- Het is sterk aanbevolen om voordien de huid te hydrateren en te verzachten.
- Laat de likdoorn ongeveer 10 minuten in warm water weken voordat je start met vijlen.
- Week de puimsteen in het water en verwijder vervolgens de dode huid met ronddraaiende of zijdelingse bewegingen.
- Wees voorzichtig om niet te veel huid te verwijderen want dit kan leiden tot bloedingen en infecties.
- Verwijder kleine hoeveelheden en herhaal de actie regelmatig totdat de likdoorn verdwijnt.
- Behandeling zonder voorschrift
- De behandelingen zonder voorschrift hebben over het algemeen als doel het verwijderen van de likdoorn.
- COMPEED® Likdoorn Pleisters Medium bevatten de hydrocolloïde technologie die de pijn verzacht door het kussen effect van de pleister, je likdoorn beschermt tegen verdere wrijving en tegelijkertijd het gebied rond je likdoorn hydrateert zodat je het kunt verwijderen.
- Sommige van deze vrij verkrijgbare behandelingen bevatten salicylzuur, dat helpt bij het oplossen van de keratinestructuur waaruit de dode huid bestaat. De behandeling met salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties en wordt geleverd in de vorm van een crème of een pleister. Na de behandeling wordt de dode huid wit en kan deze worden verwijderd. Deze behandelingen moeten voorzichtig worden toegepast omdat salicylzuur de omliggende gezonde huid kan irriteren en niet mag worden gebruikt op opengebarsten likdoorns.
- Als je diabetes of een slechte bloedsomloop hebt dan moet je deze behandelingen vermijden of voor de behandeling je arts raadplegen.
COMPEED® Likdoorn Pleisters Medium zijn een handige manier om de bovenstaande behandeling uit te voeren. Ze hebben het extra voordeel van onmiddellijke drukontlasting door middel van hydrocolloïdtechnologie.
Als je de gebruiksaanwijzing volgt, kan je likdoorn in slechts twee weken verdwijnen.
COMPEED® Likdoorn Pleisters Medium combineren verschillende voordelen. De dempingsring is gemaakt van een actieve gel met hydrocolloïde technologie dat tegelijkertijd zorgt voor hydratatie en bescherming van de likdoorn.
Preventie is de sleutel!
Deze behandelingen zullen de druk onmiddellijk verlichten en de likdoorn na 2 tot 4 weken doen verdwijnen.
Een likdoorn keert meestal terug als de bron van de druk die hem veroorzaakt heeft, blijft bestaan. Het is daarom belangrijk om de bron van de druk te vinden en deze te vermijden.
Om dit te doen is het meestal voldoende om comfortabelere schoenen te wisselen of om kussentjes te gebruiken. In sommige gevallen kunnen inlegzolen helpen. Slechts in zeldzame gevallen is een medische ingreep noodzakelijk.
Wanneer moet ik naar een dokter?
Hoewel likdoorns niet gevaarlijk zijn, kunnen ze irritatie, ontstekingen of zelfs zweren veroorzaken. Als je een ernstige ontsteking of pijn ervaart dan moet je een arts raadplegen.
Als je niet zeker weet dat je een likdoorn hebt dan kun je best een dokter raadplegen.
Likdoorns die vaak terugkomen kunnen veroorzaakt worden door afwijkingen van de voet, zoals misvormingen, structurele afwijkingen van het bot of een verkeerde uitlijning van de botten.
Als je je zorgen maakt over de frequentie of persistentie van je likdoorns dan kun je een arts of podoloog raadplegen om één van deze onderliggende oorzaken uit te sluiten of op te sporen.
In deze gevallen kunnen specifieke zolen of schoenvullingen helpen voorkomen dat er opnieuw likdoorns verschijnen of, in zeldzame gevallen, kan een operatie nodig zijn.