Koortsblaasjes

Wat veroorzaakt koortsblaasjes?

4 minuten om te lezen
Wat veroorzaakt koortsblaasjes? Wat veroorzaakt koortsblaasjes? Wat veroorzaakt koortsblaasjes?

Je kan niet genezen van het herpes simplex virus 1, maar je kan er wel leren mee omgaan.

Om een uitbraak te voorkomen is het belangrijk de uitlokkende factoren te herkennen.

De meeste mensen die met het virus besmet zijn, hebben geen symptomen totdat een externe factor de infectie opnieuw aanwakkert.

Reactivering van het virus

Een besmetting met het HSV-1 virus, verzaakt meestal een eerste uitbraak van een koortsblaasje. Na deze uitbraak, blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig, en zolang het in het lichaam “slaapt”, zal het geen nieuwe uitbraken veroorzaken.

Welke zijn uitlokkende factoren (triggers) om koortsblaasjes te ontwikkelen?

Na een eerste besmetting met het virus, blijft het meestal inactief in het lichaam. Maar soms kan het virus geactiveerd worden door bepaalde uitlokkende factoren, waardoor een koortsblaasje gevormd wordt. Volgende factoren kunnen eeen uitbraak van een koortsblaasje activeren:

Preventieve maatregelen

De meeste uitlokkende factoren kunnen niet volledig vermeden worden, of zijn moeilijk te vermijden. Maar je kunt proberen je gewoontes te veranderen om het risico op reactivering van het virus te verminderen.

Het beheersen van je stress door middel van sport, meditatie en yoga, of gewoon tijd voor jezelf nemen zijn slechts enkele  manieren om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Als de seizoenen veranderen, kunnen je lippen heel snel uitdrogen en barsten. Ze hydrateren met een balsem is de beste verdediging tegen gebarsten lippen. Als de zon uw koortsblaasje veroorzaakt, kan een lippenbalsem met zonnebrandcrème (SPF 15 of hoger) nog beter zijn.

Zelfkennis

De uitlokkende factoren kennen en herkennen is een enorme troef om met koortsblaasjes om te gaan. Je kan hiervoor een dagboek bijhouden om je stressniveau, gebeurtenissen die je dagelijks leven markeren, je eet- en slaapgewoontes, enz… te registreren.

Door de gebeurtenissen te identificeren die nieuwe uitbraken uitlokken, kan je proactief optreden om deze in de toekomst te voorkomen.