Koortsblaasjes

Repetitieve koortsblaasjes: hoe kan ik terugkerende koortsblaasjes beperken?

2 minuten om te lezen
Repetitieve koortsblaasjes: hoe kan ik terugkerende koortsblaasjes beperken? Repetitieve koortsblaasjes: hoe kan ik terugkerende koortsblaasjes beperken? Repetitieve koortsblaasjes: hoe kan ik terugkerende koortsblaasjes beperken?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus 1 (HSV-1). Er is geen genezing voor dit soort infecties en koortsblaasjes kunnen weer opduiken.

Een virus dat periodiek wakker wordt

Je kan niet van het virus genezen. Na een eerste besmetting blijft het virus levenslang in zenuwcellen van het gezicht sluimeren. Bepaalde gebeurtenissen kunnen het virus wakker maken en leiden tot een terugkerende uitbraak.

Reactivering: wat betekent dat?

HSV-1 infecties worden gekenmerkt door drie fasen:

  • Initiële besmetting wanneer het virus wordt overgedragen door andere mensen of door contact met een besmet object. Je kan al op de leeftijd van 6 maanden besmet raken.
  • Een latente periode, wanneer de virale infectie kalm is, zonder symptomen.
  • Reactivering of herhaling, wanneer factoren zoals emotionele stress, koorts of blootstelling aan de zon het virus opnieuw doen opduiken en tot een terugval leiden.

Meer informatie over herhaling

Aanbevolen voor jou
Koortsblaasjes

Hoe verwijder je een koortsblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan?

Gemiddeld 20% van de mensen die met het virus besmet zijn, heeft ongeveer twee of drie keer per jaar een terugkerende infectie. Terwijl anderen een eerste uitbraak kunnen hebben en daarna geen nieuwe episodes meer meemaken.

Behoor je tot deze 20%, dan zal je herhaalde uitbraken hebben. Ze beginnen meestal met een tintelend of brandend gevoel en worden snel gevolgd door een sijpelende koortsblaas.

Het virus wordt telkens op dezelfde plaats gereactiveerd. Je kan ervan uitgaan dat je koortsblaasjes krijgt op dezelfde plaats als bij eerdere uitbraken.

De ernst van de uitbraken neemt over het algemeen af in de loop van de tijd, waarbij de reactivering van het virus bij mensen ouder dan 35 jaar de neiging heeft af te nemen. Over het algemeen worden de symptomen ook minder bij elke herhaling.

Wat zijn de symptomen?

Tintelingen of jeuk bij de lippen, brandende pijn of roodheid zijn meestal waarschuwingssignalen dat er koortsblaren kunnen ontstaan.

Het duurt een dag of twee voordat er meerdere kleine koortsblaasjes verschijnen die zich samen ontwikkelen en rood en ontstoken kunnen zijn. De frequentie en de ernst van koortsblaren nemen meestal af met de leeftijd.