Eeltknobbel

Hoe kan ik Hallux Valgus (eeltknobbel) behandelen of verwijderen?

3 minuten om te lezen
Hoe kan ik Hallux Valgus (eeltknobbel) behandelen of verwijderen? Hoe kan ik Hallux Valgus (eeltknobbel) behandelen of verwijderen? Hoe kan ik Hallux Valgus (eeltknobbel) behandelen of verwijderen?

Hallux valgus zijn benige bulten aan de zijkant van je voet net bij het gewricht waar je grote teen verbonden is met je voet.

Ze groeien langzaam in de loop van de tijd en zorgen ervoor dat de grote teen naar binnen draait in de richting van de andere tenen. Deze beweging veroorzaakt een abnormale beweging en verhoogde druk op dat gewricht.

Door de jaren heen veroorzaakt de abnormale beweging en druk langzaam een verandering in de uitlijning van de botten waardoor de grote teen naar binnen draait en soms over de top van de aangrenzende teen beweegt.

Als gevolg daarvan wordt het gewricht naar buiten geduwd waardoor de hallux valgus een bult gaat vormen. Dezelfde toestand kan ook voorkomen op de kleine teen. Eeltknobbels leiden vaak tot secundaire problemen zoals blaren, likdoorns of eeltplekken.

Preventie is de sleutel!

Als je de neiging hebt om hallux valgus te ontwikkelen omdat het vaak voorkomt in je familie of omdat je een inflammatoire aandoening of voetafwijkingen hebt, dan kan je best comfortabele schoenen dragen om dit te voorkomen.

Je moet schoenen met hoge hakken, schoenen met puntige tenen of schoenen die te smal zijn, vermijden. Kies in plaats daarvan voor brede en comfortabele schoenen met een lage hak.

Steunzolen en voldoende ruimte voor je tenen zijn ideaal. Laat je door een verkoper begeleiden bij de keuze van je schoenen en maat. Ook het behoud van een normaal gewicht is een belangrijke factor.

Wat als ik al hallux valgus heb? Kan ik het zonder operatie behandelen?

Hallux valgus kan alleen door middel van een operatie worden verwijderd, maar een operatie is zelden nodig. Hun progressie en symptomen kunnen meestal gemakkelijk thuis worden beheerd en behandeld zonder dat er een operatie nodig is.

 • Schoenen
  • Als je al een eeltknobbel hebt dan zijn brede schoenen net zo belangrijk om de progressie te vertragen als om de pijn te verlichten.
  • Schoenspanners kunnen je ook helpen bij het losmaken van je schoenen.
  • Het is een goed idee om nieuwe comfortabele schoenen te kopen en laat een verkoper je beide voeten opmeten om je te adviseren bij de keuze van je schoenen.
 • Vulling
  • Als je hallux valgus tegen de schoen wrijft dan kan een vulling helpen.
  • Pleisters voor hallux valgus, zoals COMPEED® Eeltknobbelspleisters, verlichten de druk en de wrijving op de eeltknobbel en verminderen de pijn. Ze helpen ook vorming van blaren en verharding van de eeltknobbel te voorkomen.
 • Orthopedische zolen
  • Je arts zal je adviseren over de beste opties voor het beheer van je eeltknobbels.
  • Afhankelijk van de ernst van de eeltknobbel kunnen inlegzolen, teenafstandhouders of teensteunen helpen om je voet goed te positioneren.
 • Pijnbestrijding
  • Pijn door eeltknobbels kan worden verlicht door ze ongeveer 5 minuten per keer af te koelen met een ijszak of een zak bevroren erwten of door ze te laten weken in warm water.
  • Anti-inflammatoire medicijnen, zoals aspirine, ibuprofen of naproxen, kunnen ook helpen.
  • Vraag je arts of apotheker om advies over welke medicijnbehandeling voor jou het beste is.

Wanneer moet ik naar een dokter?

Als je diabetes hebt dan moet je je arts raadplegen omdat je voetproblemen een andere oorzaak kunnen hebben.

Als de pijn hardnekkig is of te hevig zijn en je dagelijkse activiteiten te beïnvloeden, dan moet je naar een dokter gaan. Je moet ook naar een dokter gaan als je toestand niet verbetert na een paar weken thuisbehandeling of als het erger wordt.

De arts zal je adviseren over de beste opties voor het behandelen van je eeltknobbels. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan je arts je steunzolen aanbevelen of je doorverwijzen naar een chirurg om de chirurgische verwijdering en correctie van je hallux valgus te bespreken.